31 Ağustos 2012 Cuma

Çanakkale'deki güvenilir firmalara ulaşmanın en kolay yolu.

Çanakkale


Geçen yıl Kaş Kamping'de yer alan Sun Diving ofisinde, dalgıç Erol Öztunalı ve belgesel yapımcısı Savaş Karakaş'la yeni bir proje hakkında hararetli bir sohbete başlamıştık. Ve dünyanın en eski batığı Uluburun gemisi de Kaş'ta bulundu. ÇanakkaleSavaşı'nda erzak taşıyan ve bir Alman denizaltısı tarafından batırılan Fransız transatlantiği Carthage'ın izleri bulunmuştu. Sualtı araştırmacısı çanakkale firma rehberi Selçuk Kolay'la yapılan çalışma, dalışla görüntülendiği takdirde, savaşın 100. yılına birkaç yıl kala yapılmış özel bir keşif olacaktı. O gün Erol Öztunalı ve Savaş Karakaş, hazırlıklar bittikten sonra dalış planları yapmaya başladı. Savaş, yakından tanıyanların iyi bildiği heyecanıyla, yeni bir keşiften bahsediyor, "Bu yıl mutlaka dalıp görüntülememiz gerek" diyordu. Çanakkale 'nin akıntılı sularında, yaklaşık 85 metre derinlikte yapılacak bu çanakkale firma rehberi çalışma çok zor ve tehlikelerle doluydu. Fakat her şey iyi giderse, son yılların en önemli sualtı keşiflerinden birine imza atılacaktı. Hele Kızıldeniz ve Uzakdoğu sahilleriyle karşılaştırıldığında, "Bizde balık yok" diyebiliriz. Ama Türkiye garip bir ülke! Tüm olumsuz şartlara rağmen dünya üzerinde dalgıçların en çok merak ettiği ülkelerin başında geliyor. Nasıl mı? Tamam, balığımız yok ama belki de dünyanın en önemli batık gemi ülkesiyiz. Abarttığımı düşünenlere birkaç cümle kuracağım: Dünya Çanakkale sualtı arkeolojisi Bodrum'da başladı. Dünyanın ilk sualtı arkeoloji müzesi Bodrum Kalesi.

Çanakkale Firma Rehberi


Türkiye öyle özel bir dalış noktasına sahip ki, dünyadaki tüm dalgıçların dalmak istediği bir yeri topraklarında barındırıyor: Çanakkale .
Buradaki önemli dalış noktalarının çoğunun görüntülenmesi ve çanakkale firma rehberi envanterinin çıkarılması çalışmasını ise 20 yıllık dostum Savaş Karakaş gerçekleştirdi. Kendimi şanslı sayıyorum, çünkü Savaş'ın yaklaşık 15 yıl önce başladığı ' Çanakkale batıkları' çalışmalarının tamamını yakından takip ettim. İZ TV kurulduktan Çanakkale sonra da ekipçe yürüttüğümüz çalışmalar, ulusal ve uluslararası birçok ödülle taçlandırıldı.

Türkiye , üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen, muazzam bir sualtı doğa zenginliğine sahip değil maalesef. Denizlerimiz daha çok kum alanlardan oluşuyor. Bu alanlar, balıkları korunmasız bıraktığı için balık popülasyonu da fazla değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder