15 Eylül 2012 Cumartesi

Bireysel Emeklilik

Bes; bireysel emeklilik sistemidir ve ekonomide her iki isimle de anılmaktadır. Bes ile ilgili önemli kavramlar, bireysel emeklilik sistemini daha iyi anlamamız açısından çok önemlidir. Bu kavramları ve kavramların işleyişini iyi bir biçimde öğrenirsek kâr düzeyimizi çok yukarı noktalara taşıyabiliriz. Bireysel emeklilik sistemi, vergi avantajına bağlı olarak kullanılmaktadır. Bes vergi avantajı, devletin ekonomiye olan katkısını ifade eder. Devlet, yatırımcıların bireysel emeklilik uygulamasına katılımını hızlandırmakta ve dolayısıyla arttırmaktadır. Yatırımcılar, devletin bu faaliyet alanına girmesini bir tür güven sebebi olarak karşılarlar. Bu durumda daha fazla yatırımcı bireysel emeklilik uygulamasından faydalanacaktır. Devletin sunduğu vergi avantajı, brüt gelir ve katkı payı üzerinden hesaplanmaktadır. Katkı payı, bireysel emeklilik uygulaması kapsamında ödenen paradır. Bu para, kişinin bir tür teminatıdır ve emeklilik döneminde alacağı tutar, bu paraların birikimi şeklinde olacaktır. Bireysel emeklilik sistemine birikim hesabı denmesinin asıl sebeplerinden biri de budur.



Devlet, vergi avantajı için belirli bir oran belirlemektedir. Bu oran, Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir ve devletin bireysel emeklilik sisteminde yer alan yatırımcıları destekleme politikasını ifade eder. Devlet tarafından belirlenen vergi indirim oranı, katkı payı üzerinde işlem yapılmasına olanak sağlar. Bes vergi indirimi hesaplama işlemi, bu şekilde yapılmaktadır. Bahsettiklerimizi bir örnekle ifade edersek, daha anlaşılır olabilir. Örnek olarak bireysel emeklilik sistemine yatırım yapacağınızı düşünelim ve aylık 100 TL katkı payı ödemesi yapacağınızı varsayalım. Yatırım dönemi içerisinde belirlenen vergi indirimi ise %20 olsun. Bu durumda 100 TL’nin %20’si yani 20 TL’si devlet tarafından ödenecektir. Bes vergi indirimi hesaplama işlemini şimdi daha da açalım ve doğrudan işlem yapalım. Normal durumda katkı payı ödemeniz 100 TL’dir; fakat devlet, vergi indirimi gereği 20 TL’yi sizin yerinize ödemektedir. Bes vergi indirimi hesaplama yöntemi ile esas yatırmanız gereken tutarın 80 TL olduğunu kolayca bulabilirsiniz. Yatırımcı kârı ise 20 TL’dir. Bes vergi indirimi hesaplama tekniği, reel katkı payı ödemelerinin belirlenmesi açısından çok önemlidir. Nominal katkı payı ödemesi, yatırmanız gereken toplam tutarı belirtirken; reel katkı payı ödemesi, vergi indirimi sonrasını kapsamaktadır.



Bes vergi indirimi hesaplama işlemi, gelirinizi hesaplamanız ve bireysel emeklilik sisteminden ne kadar kâr elde ettiğinizi açık bir şekilde görmeniz açısından oldukça büyük önem taşır. Bes vergi indirimi hesaplama, hemen herkes tarafından kolayca yapılabilir. Bireysel emeklilik firmaları, bu hesapları uzmanlar ve muhasebecilere yaptırırlar. Elbette daha büyük rakamlarla işlem yapmak daha zordur ve siz de bu konuda zorluk çekebilirsiniz. Özellikle küsuratlı rakamlar arttıkça, Bes vergi indirimi hesaplama işlemi de zorlaşacaktır. Bu sebeple işlemlerin uzmanlar tarafından yapılması, daha sağlıklı sonuçlar almanız açısından önemlidir. Yine de hesaplama sonrasında siz de kazancınızı teyit etme açısından bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder